Mars Global Surveyor

Da Mars Global Surveyor projektet startede, havde NASA holdt en pause inden for Marsrum-forskning på 20 år da de sidste var Viking-sonderne.
NASAs Jet Propulsion Laboratory var ansvarlig for missionen som var en satellit der blev affyret med en Delta-7925 raket fra Cape Canaveral i Florida d. 7. november 1996.
Sonden gik i kredsløb om Mars d. 11. september 1997, og den svæver om Mars med en omløbs-tid på 44 timer, 59 minutter og 34 sekunder.
Det næste der skal ske, er at satellitten skal sænke sin fart fra 56.000 km/t til 400 km/t ved at gentagne gange flyve gennem atmosfæren og på den måde få sat farten ned ved hjælp af gnid-ningsmodstanden mod atmosfæren,
Det med at sætte farten ned er åbenbart ikke så nemt som folkene fra Nasa troede i starten, da der nu er gået et godt stykke tid over den beregnede med at bremse og da en af satellittens solfangere sidder løst, skal man passe ekstra godt på.
En af grundene til at det tager så lang tid at bremse op, kan også have noget at gøre med at det er et spare projekt ligesom Pathfinder.
Når den 1 tons tunge satellit engang har sænket sin fart skal den bruge et Mars år (687 dage) på at studere klimaet og atmosfæren, og det er beregnet til at den vil sende ca. 83 gigabytes af op-lysninger til Jorden.
Ud over vejrstationen har den også et laserinstrument til at måle højder på Mars overflade, og ud over det skal den også måle Mars' magnetfelt med sit magnetometer.
Udover de to før nævnte er der også en modtager med som skal modtage radiosignaler fra jorden så man kan præcisere Mars' form ved at sende radiosignalerne frem og tilbage.

Herover kan du se Mars Global Surveyor i udslået tilstand.